Prešov nezabúda športovať

30.11.2011 Prešov

Šport, teda forma akejsi fyzickej aktivity alebo zručnosti sprevádza človeka už od nepamäti. V histórii sa šport objavuje ako prostriedok na odvrátenie vojen prostredníctvom olympijských hier. Táto tradícia sa uchovala až do dnes. V súčasnosti nám šport zväčša slúži pre súťaženie, pre vlastné potešenie, pre dosiahnutie dokonalosti, pre vývoj zručnosti alebo pre akúkoľvek kombináciu týchto cieľov.
Už v minulosti bol šport neoddeliteľnou súčasťou veľkých ale aj tých menších miest. Súčasťou kultúry boli rôzne športové podujatia a neskôr športové centrá, v ktorých svoj talent rozvíjali budúci športový atléti. Za bohatú športovú minulosť sa nemusí hanbiť ani Prešov.
Na konci 19. storočia sa v Prešove vytvorilo jedno zo silných športových centier na Slovensku. V Prešove bol už v roku 1848 založený Prešovský strelecký spolok, potom Prešovský korčuliarsky spolok (1873) a Prešovský spolok kolkárov (1880). Najvýznamnejším prešovským športovým centrom sa stal od novembra 1896 Prešovský telocvičný a šermiarsky spolok ETVE, ktorý okrem šermu rozvíjal tenis, hru ušiakom, kriket, ale najmä atletiku.

Čo ponúka Prešov dnes?

Dnes je v ponuke mesta mnoho športových aktivít a rekreácii. Zvláštne postavenie majú motoristické, vodné, letecké a im podobné športy, ktoré pre pohyb potrebujú zvláštne technické náradie. Ďalšou špecialitou sú extrémne a iné novo začínajúce športy, ktoré sú niekedy iba zaujímavým spojením viacerých športov, alebo ktoré prinášajú nezvykle vysokú úroveň fyzickej námahy, alebo dokonca ohrozenia života. Takýmto športom sa venuje spravidla len úzka skupina fanúšikov. Niektoré z nich si dnes priblížime.


Verejné korčuľovanie

Už niekoľko rokov ponúka mesto Prešov svojím obyvateľom možnosť oprášiť svoje korčule a otestovať svoje danosti na ľadovej ploche ICE ARÉNY. Tento rok sa po prvý krát v histórii zimného štadióna otvárala plocha pre verejnosť už v auguste. Cena vstupu na osobu je 1,20 €, pričom je možné túto plochu využívať aj na súkromné zápasy pre športové kluby, kde sa cena hýbe od 47 € na hodinu za deti a mládež a 124 € na hodinu za hru dospelých. Túto sezónu sa na ľad bude možné postaviť 27. novembra v čase od 17:30 do 18:30.

Plávanie

Plávanie je jedným z najobľúbenejších druhov športu medzi širokou verejnosťou, ktorý precvičuje celé telo a odbúrava stres. Je skvelým kardio cvičením, redukuje cholesterol v tele, vylepšuje postavu a obmedzuje účinky stresu dnešného spôsobu života.
Možnosť zaplávať si vám v Prešove ponúkajú dve mestské bazény a to: bazén Šťuka, ktorý sa nachádza v základnej škole Mirka Nešpora na sídlisku III, a bazén Delfín, ktorý sa nachádza v objekte základnej školy Májové námestie 1 a pre svojich návštevníkov ponúka slanú vodu. Cena pre dospelých je 2,50 € na hodinu a cena pre dôchodcov a deti do 15 rokov je 1,50 € na hodinu. Taktiež je možné zakúpiť si desať vstupovú permanentku v hodnote 19 € pre dospelých a 12 € pre deti a dôchodcov.

Squash

Squash je raketový šport , ktorý sa hrá indoor, teda na squashovom kurte. Hru podobnú tenisu hrajú dvaja, alebo štyria ľudia, pričom hráči striedavo udierajú do loptičky, ktorá môže trafiť všetky štyri steny kurtu, no pri každom odpale sa musí aspoň raz dotknúť prednej steny ihriska. Squash je veľmi dynamická hrá, ktorá si v súčasnosti získala veľkú popularitu. S touto hrou sú ale spojené aj mnohé výdavky. Priemerne kvalitná raketa stojí okolo 100 eur a loptička okolo 4 eur za kus. Squash sa vyznačuje prudkými zmenami smeru pohybu a kladie vysoké nároky na kvalitnú obuv.
V Prešove je možné vyskúšať si tento šport v Squash Clube 45 v blízkosti futbalového ihriska Safi na Sídlisku III, alebo v Trionfo Sport Clube, ktorý sa nachádza na sídlisku Šváby. Cena za pol hodinu sa pohybuje v rozmedzí 3 až 5 €.

Horolezectvo

Horolezectvo, to je predovšetkým zdolávanie vrcholov a výstupy v divokých horských oblastiach. Väčšia nadmorská výška, odľahlosť a často neprehľadný terén vyžadujú plné nasadenie a veľa vytrvalosti. Horolezec si musí vypestovať cit pre terén. Ktorý mu umožní nájsť najvhodnejší smer postupu.
Aj v Prešove je možné vyskúšať si a zároveň trénovať svoje lezecké schopnosti. Takzvaná Skala v meste, ktorá sa nachádza v areáli cukrárne Caribic na Slovenskej ulici je vhodná pre začiatočníkov a zároveň aj pre pokročilých lezcov. Sprístupnená je v teplých mesiacoch a to od apríla až do októbra. Vstupné je časovo obmedzené na 2 hodiny, pričom sa celková cena spolu s vybavením pohybuje v rozmedzí 2 až 3 eur.

Motokáry

Jazdy na motokárach si získavajú obľubu hlavne kvôli svojej blízkosti k svetu Formuly 1. Sú rýchle a zároveň bezpečné. Dráhy sú ladené zväčša do ostrých zákrut a preto si riadenie vyžaduje vysokú mieru zručnosti. Jazda na motokáre ponúka množstvo adrenalínu a zároveň zábavy pre mladých, či starších jazdcov.
Otestovať si svoje vodičské zručnosti je možné celoročne v priestoroch firmy ZPA Křížik. Súčasťou haly je aj bar, v ktorom je možné osviežiť sa po namáhavom závode s kamarátmi. Sedem minút akčnej jazdy stojí v priemere 5 €, pričom sa cena mení podľa počtu minú a motokár na trati. Pred prvou jazdou je nevyhnutné zakúpiť si hygienickú kuklu, ktorá následne ostáva jazdcovi.
Tomáš Drobňák
 
 

Vyberte región

mark